Nie ma Świat bez piernika, zapach przypraw korzennych jaki roznosi się podczas pieczenia piernika, oznajmia nam ,że święta zapukały do naszych drzwi. Piernik dojrzewający to piernik ,który przed pieczeniem długo leżakuje, minimum 2 tygodnie np. w lodówce lub piwnicy. Dojrzewając nabiera smaku. Piernik jest po prostu wyśmienity ,aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ten piernik przekładam powidłami śliwkowymi, ale możemy go przełożyć ulubiona masą np. orzechową lub marcepanową . Udekorować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Jest królem na stole świątecznym wśród innych ciast .Zapraszam na przepis.
Składniki na ciasto
1 kg mąki
200 g masła
3 jajka
300 ml miodu
300 ml cukru
100 ml mleka
3 łyżki posiekanych orzechów
3 łyżki przyprawy korzennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
DO PRZEŁOŻENIA PIERNIKA
2 słoiczki powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa
100 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
50 g kakao
5 łyżek mleka
1 opakowanie płatków migdałowych do dekoracji piernika.
Przygotowanie
Masło rozpuścić, dodać miód i cukier, zagotować, mieszając. Do wystudzonej masy wsypać stopniowo przesianą mąkę ,delikatnie mieszając. Wbić po jednym jajku, dodać sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenną i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, wsypać orzechy, wymieszać. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką.
Odstawić na 7-14 dni w chłodne miejsce. Ja wstawiłam do lodówki. Na 3 dni przed świętami ciasto podzielić na 3 porcje ,upiec z nich takie same płaskie placki . Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Pamiętajmy ,że każdy piekarnik inaczej piecze. Wystudzone placki przełożyć powidłami , obciążyć deseczką , odstawić 3-4 godz.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Masło rozpuścić doda cukier puder i kakao, zamieszać dodać stopniowo mleko ,zamieszać.
Piernik posmarować przygotowaną polewą , posypać migdałami.
Zapraszam na mojego Facebooka ,gdzie dodaje przepisy.
Polub mnie na Facebook
Zapraszam do oglądania filmu oraz do subskrybowania mojego kanału.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz