środa, 10 listopada 2021

Piernik staropolski 2 tygodniowy

 Nie ma Świat bez piernika, zapach przypraw korzennych jaki roznosi się podczas pieczenia piernika, oznajmia nam ,że święta zapukały do naszych drzwi. Piernik dojrzewający to piernik ,który przed pieczeniem długo leżakuje, minimum 2 tygodnie  np. w lodówce lub piwnicy. Dojrzewając nabiera smaku. Piernik jest po prostu wyśmienity ,aromatyczny i rozpływa się w ustach. Ten piernik przekładam powidłami śliwkowymi, ale możemy go przełożyć ulubiona masą np. orzechową lub marcepanową . Udekorować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Jest królem na stole świątecznym wśród innych ciast .Zapraszam na przepis.

Składniki na ciasto 

1 kg mąki

200 g masła

3 jajka

300 ml miodu 

300 ml cukru

100 ml mleka

3 łyżki posiekanych orzechów

3 łyżki przyprawy korzennej

3 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

DO PRZEŁOŻENIA PIERNIKA

2 słoiczki powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa

100 g masła lub margaryny

120 g cukru pudru

50 g kakao

5 łyżek mleka

1 opakowanie płatków migdałowych do dekoracji piernika.

Przygotowanie

Masło rozpuścić, dodać miód i cukier, zagotować, mieszając. Do wystudzonej masy wsypać stopniowo przesianą mąkę ,delikatnie mieszając. Wbić po jednym jajku, dodać sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenną i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, wsypać orzechy, wymieszać. Przełożyć  je do miski, przykryć ściereczką.

 Odstawić na 7-14 dni w chłodne miejsce. Ja wstawiłam do lodówki. Na 3 dni przed świętami ciasto podzielić na 3 porcje ,upiec z nich takie same płaskie placki . Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Pamiętajmy ,że każdy piekarnik inaczej piecze. Wystudzone placki przełożyć powidłami , obciążyć deseczką , odstawić 3-4 godz. 

Przygotowanie polewy czekoladowej

Masło rozpuścić doda cukier puder i kakao, zamieszać dodać stopniowo mleko ,zamieszać.

Piernik posmarować przygotowaną polewą , posypać migdałami.

Zapraszam na mojego Facebooka ,gdzie dodaje przepisy.

Polub mnie na Facebook

Zapraszam do oglądania filmu oraz do subskrybowania mojego kanału.







  1.  nasz piernik i dekorujemy płatkami migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...