sobota, 30 października 2021

Cebule pieczone w piekarniku Babci Maryji

 Cebule zapiekane w piekarniku są słodkie i bardzo smaczne, jest to wyjątkowy dodatek do dań mięsnych i rybnych. Sposób w jaki je przygotowałam jest bardzo prosty. Są tak smaczne ,że możemy je podawać jako przekąskę. Zapraszam na przepis.

Składniki

14 szt. cebul

2 łyżki octu winnego 

150 ml wody 

50 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie 

Cebulę obrać ,opłukać ,na części górnej przekroić na krzyż. Włożyć na brytfankę , wlać wodę ,ocet, posolic na wierzchu cebulę oraz popieprzyć na koniec na wierz cebuli polać oliwą z oliwek. Jeśli ktoś lubi oregano, to może sobie posypać cebule. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni funkcja góra dół na sam sód piekarnika. Pieczemy przez 25 min następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy cebule są miękkie. Jeśli woda wyparuje to należy dolać wody do naszych cebul.

Zapraszam na mojego  Facebooka, gdzie dodaję przepisy.

Polub mnie na Facebook

Zapraszam do oglądania filmu oraz do subskrybowania mojego kanału.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...