Ten makowiec od lat robię i zawsze mi wychodzi. Na świątecznym stole króluje razem z sernikiem, piernikiem staropolskim i jabłecznikiem babci Jadzi. Makowca nie może zabraknąć na stole świątecznym ,gdyż dla nas jest oznaką szczęścia .Zapraszam na przepis.
Składniki na 2 makowce
500 g maki typu 650 plus trochę do podsypania
40 g świeżych drożdży
250 g letniego mleka
4 żółtka z jaj średniej wielkości
250 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
szczypta soli
60 g roztopionego ciepłego masła
Do przełożenia makowców
850 g masy makowej z bakaliami z puszki(gotowej)
Przygotowanie
Do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru wymieszać. Dodać tyle mąki ,aby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(10-15 min).Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Gotowy zaczyn dodać do maki. Żółtka ubić na puszystą masę wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrat z wanilii, szczyptę soli . Wyrabiać około 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy, podzielić na dwie równe części i rozwałkować na prostokątny o rozmiarach 30 na 25 cm. Masę makową rozłożyć równomiernie na płatach ciasta, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, końcówki zlepić. Makowiec włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja miałam dwie różne foremki tak jak na fotce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowej półce, funkcja góra, dół przez około 50 min. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze. Gotowy makowiec udekorować lukrem.
Życzę udanych wypieków i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Zapraszam na mojego Facebooka, gdzie dodaję przepisy.
Polub mnie na Facebook
Zapraszam do subskrybowania mojego kanału na You Tube Mangiare u Ewki
Powoli czas na makowce,slinka leci 😋😋😋
OdpowiedzUsuń