środa, 10 listopada 2021

Spaghetti morze góry czyli mare e monti

 Jest to słynne danie włoskie ,które zaskakuje każdego smakosza ryb. Mare po włosku znaczy morze natomiast monte znaczy góry, a to dlatego ,ze w tym daniu znajdują się owoce morza a z gór grzyby. Danie jest bardzo smaczne i robi je się bardzo szybko czyli w 30 minut. Mogę je polecić dla osób ,które nie lubią długo stać w kuchni. Zapraszam na przepis.

Składniki na 4 osoby

240 g makaronu spaghetti 

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

5 dużych pieczarek czyli około 200 g

300 g mrożonych owoców morza

sól , pieprz ,pół pęczka pietruszki

Przygotowanie

Pieczarki ,obrać ,opłukać ,pokroić w małe cząstki. Na patelnie wlać oliwę ,wrzucić lekko rozgnieciony czosnek ,pogrzać oliwę ,dodać pieczarki, smażyć kilka minut, jeśli puszczą dużo wody odlać nadmiar. Wyciągnąć czosnek z patelni, dodać mrożone owoce morza. Zamieszać posolić , popieprzyć czarnym pieprzem, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez 4 minuty, następnie odkryć pokrywkę i tak pozostawić na ogniu 3 minuty. Na sam koniec dodać poszatkowaną pietruszkę. Zostawiamy część do dekoracji spaghetti. Wyłączyć gaz. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente, łączymy z naszym sosem podrzucając patelnia do góry ,aby składniki dobrze się połączyły. Udekorowąc pietruszką na talerzu.

Zapraszam na mojego Facebooka ,gdzie dodaje wszystkie moje przepisy.

Polub mnie na Facebook

Zapraszam do oglądania filmu i do subskrybowania mojego kanału.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...