Wyśmienite, chrupiące , bez których nie ma żadnej rodzinnej imprezy. Królują na każdych świętach. Każdy z gości prosi o dokładkę, nawet mój mąż Włoch polubił polskie krokiety, co w rzymskim znaczeniu jest to inna potrwa tzw. włoskie crocchette di patate .
Zapraszam na przepis .
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
250 g mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
olej lub masło klarowane do smażenia.
Na farsz
500 g kiszonej kapusty
3 suszone grzybki
100 g kiełbasy dobrej jakości
100 g boczku
1 łyżka płynnej maggi
Na panierkę
2 jajka
1 szklanka bulki tartej
sól, pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia krokietów.
Moja szklanka ma 250 ml
Jeśli chcesz podać krokiety na wigilię, do farszu nie dodawaj kiełbasy ani boczku.
Przygotowanie. Ze składników na naleśniki przygotować ciasto ,dodać szczyptę soli. Smażyć na patelni o średnicy 24 cm. cienkie naleśniki. Kapusta na krokiety musi być z marchewką ,dobrej jakości. Kapustę drobno pokroić , zalać niewielką ilością wody, dodać pokruszone suszone grzyby, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Odsączyć. Boczek pokroić w drobną kostkę, wysmażyć, dodać pokrojona w drobną kostkę kiełbasę i smażyć dobrych kilka minut. Dodać do kapusty. Następnie wlać maggi, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić jeszcze kilka minut. Odstawić farsz do ostudzenia. Na naleśniki nakładać cienką warstwę farszu, boki zakładać do środka, tak jak w kopercie i rolować. Maczać krokiety w przyprawionym solą i pieprzem jajku, potem obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub na maśle klarowanym, smażyć na rumiany kolor, przewracając z jednej na drugą stronę. Podawać gorące z barszczem czerwonym.
Z podanej porcji wychodzi 10 do 12 naleśników.
Zapraszam Was na mojego Facebooka, gdzie dodaję wszystkie moje przepisy.
Polub mnie na Facebooku
Zapraszam was do oglądania filmu oraz do subskrybowania mojego kanału
Super przepis,ślinka leci😋😋😋
OdpowiedzUsuń