Zimową porą taka sałatka jest bombą witamin ,wyjątkowo smakuje i jest wyśmienita do duszonych czy smażonych mięs. Ja i mąż Italiano uwielbiamy nawet spożywać ją na kolację jako dodatek do naszego makaronu. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Zapraszam na przepis.
Sałatka szwedzka na zimę
Składniki
2 kg ogórków gruntowych
3 cebule
3 marchewki
Zalewa
1 litr wody
1 szk. octu 10%
1 szk. cukru
Przyprawy
ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny w ziarnach
Przygotowanie
Ogórki pokroić w plastry i zalać 1 litrem wody osolonej 1 łyżką soli, pozostawić przykryte na 5 godz.
Następnie ogórki odsączyć z nadmiaru wody . Cebule pokroić w półksiężyce, marchewkę pokroić w plastry. Wszystko to wymieszać z ogórkami. Przygotować słoiki czyli poddać sterylizacji w piekarniku (100stopni przez 15 minut)lub sparzyć wrzątkiem. Do każdego słoika wrzucic 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu czarnego i 0.5 łyżeczki gorczycy .Przygotować zalewę, zagotować wodę z ostem i cukrem. Słoiki napełnić sałatką ,zalać ciepłą zalewą, zakręcić wieczka i pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania się.
Zapraszam was na mojego facebooka gdzie dodaję wszystkie moje przepisy.
Polub mnie na Facebook
Zapraszam do obejrzenia filmu ,krok po kroku jak zrobić ten przepis oraz do subskrybowania mojego kanalu
Pysznosci :)
OdpowiedzUsuńSuper salatka,slinka leci 😋
OdpowiedzUsuń