Przygotowanie tej papryki jest wg. mojej teściowej, mąż Italiano uwielbia pieczoną paprykę na kanapki(panini) czy na bruschetta. Zapach pieczonej papryki roznosi się po całym domu, przygotowanie wymaga trochę cierpliwości i czasu ,ale efekty są wyśmienite. Zapraszam na przepis.
Pieczona papryka w piekarniku, bonus przekąska z papryki
Składniki
7 papryk kolorowych
Na przekąskę z papryki pieczonej
7 papryk upieczonych
1 ząbek czosnku
3 sardele(anchois)
kilka listków mięty
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni , na brytfankę położyć papier do pieczenia, ułożyć umyte papryki. Wkładami na środkową półkę i pieczemy z termo obiegiem w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze. Jeśli w twoim piekarniku nie ma termo obiegu ,włącz funkcję grill 10 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu od razu nasze papryki wkładamy do woreczka i zawiązujemy , pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Następnie przekrawamy na pół, czyścimy z ziarenek, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paski. Tak przygotowaną paprykę doprawiamy , pokrojonym drobno czosnkiem ,solą , pokrojona miętą oraz oliwą. Wszystko to dokładnie , zamieszamy do po łączenia się składników , przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Serwujemy na kanapki lub na bruschette.
Zapraszam was na mojego Facebooka ,gdzie dodaje wszystkie moje przepisy.
Polub mnie na Facebooku
Zapraszam do oglądania filmu ,krok po kroku jak zrobić ten przepis oraz do subskrybowania mojego kanału.You tube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz