sobota, 11 września 2021

Pieczeń rzymska z niespodzianką

Pieczeń rzymska z nadzieniem z kalafiora z dodatkiem sera parmezano jest wyjątkowa na każdą okazje ,czy to na niedzielny obiad czy na świąteczny stół. Przygotowana pieczeń równie dobrze sprawdzi się na zimno jako dodatek na kanapki. Pieczeń rzymska w tej wersji wyjątkowo smakuje każdemu z domowników. Zapraszam na przepis.


 Pieczeń rzymska z niespodzianką

Składniki

650 g mięso mielone wieprzowo -wołowe

0.5 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

0.5 łyżeczki przyprawy ziołowej śródziemnomorskiej

szczypta pieprzu ziołowego

1 ząbek czosnku

1 jajko

2 łyżki bułki tartej 

1 łyżka wody

sól

Na farsz

200 g ugotowanego kalafiora

garść pietruszki

50 g sera parmezano

sól ,pieprz do smaku

6 plasterków sera gołda

bułka tarta do posypania na papier aluminiowy

Przygotowanie

Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrobić na jednolitą masę. Kalafiora ugotowanego doprawić solą ,pieprzem ,dodać ser parmezano i pietruszkę pokrojoną drobno, to wszystko zamieszać do połączenia się składników. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia ,następnie położyć folię aluminiową na folie rozsypać bułkę tartą następnie położyć mięso. Rozklepać na całość papieru następnie położyć na mięso plastry sera na to farsz z kalafiora. Wszystko ,to skręcić w rulon ,tak aby papier zakrył całą pieczeń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika funkcja góra, dół 190 stopni i pieczemy przez 70 minut .

Pieczemy na środkowej półce. Po upieczeniu należy od razu ściągnąć papier aluminiowy, gdyż może się przykleić nam do mięsa. Po upieczeniu mięso odstawiamy na co najmniej 1 godzinę ,aby ostygło. W przeciwnym razie po rozkrojeniu będzie nam się rozwalać .

Zapraszam was na mojego Facebooka, gdzie dodaję wszystkie moje przepisy.

Polub mnie na Facebook 

Zapraszam do oglądania filmu, krok po kroku jak zrobić przepis oraz do subskrybowania mojego kanału.









1 komentarz:

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...