Pieczeń rzymska z nadzieniem z kalafiora z dodatkiem sera parmezano jest wyjątkowa na każdą okazje ,czy to na niedzielny obiad czy na świąteczny stół. Przygotowana pieczeń równie dobrze sprawdzi się na zimno jako dodatek na kanapki. Pieczeń rzymska w tej wersji wyjątkowo smakuje każdemu z domowników. Zapraszam na przepis.
Pieczeń rzymska z niespodzianką
Składniki
650 g mięso mielone wieprzowo -wołowe
0.5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
0.5 łyżeczki przyprawy ziołowej śródziemnomorskiej
szczypta pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka wody
sól
Na farsz
200 g ugotowanego kalafiora
garść pietruszki
50 g sera parmezano
sól ,pieprz do smaku
6 plasterków sera gołda
bułka tarta do posypania na papier aluminiowy
Przygotowanie
Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrobić na jednolitą masę. Kalafiora ugotowanego doprawić solą ,pieprzem ,dodać ser parmezano i pietruszkę pokrojoną drobno, to wszystko zamieszać do połączenia się składników. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia ,następnie położyć folię aluminiową na folie rozsypać bułkę tartą następnie położyć mięso. Rozklepać na całość papieru następnie położyć na mięso plastry sera na to farsz z kalafiora. Wszystko ,to skręcić w rulon ,tak aby papier zakrył całą pieczeń. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika funkcja góra, dół 190 stopni i pieczemy przez 70 minut .
Pieczemy na środkowej półce. Po upieczeniu należy od razu ściągnąć papier aluminiowy, gdyż może się przykleić nam do mięsa. Po upieczeniu mięso odstawiamy na co najmniej 1 godzinę ,aby ostygło. W przeciwnym razie po rozkrojeniu będzie nam się rozwalać .
Zapraszam was na mojego Facebooka, gdzie dodaję wszystkie moje przepisy.
Polub mnie na Facebook
Zapraszam do oglądania filmu, krok po kroku jak zrobić przepis oraz do subskrybowania mojego kanału.
Pyszne danie😋😋😋
OdpowiedzUsuń