Karkówka wykonana w ten sposób jest wyjątkowo krucha i smaczna, połącznie mięsa wieprzowego z kiszona kapustą jest po prostu wyśmienite. Danie możemy przygotować na niedzielny obiad lub na świąteczny stół. Polecam ten przepis ,gdyż jest sprawdzony przez całą moją rodzinę. Zapraszam na przepis.
Składniki
1 kg karkówki
1 kg kiszonej kapusty
MARYNATA
3 łyżki musztardy dijon
1 łyżka tymianku
1 łyżka suszonej szałwii
0.5 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Składniki na marynatę wymieszać i odstawić, aż się przegryzą. W międzyczasie karkówkę umyć osuszyć ręcznikiem kuchennym ,pokroić na plastry o grubości 1 cm.(karkówkę nie rozbijamy).Karkówkę wrzucić do miski i dobrze wmasować marynatę. Przykryć i wstawić na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić na całą noc.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni funkcja góra , dół. Do naczynia żaroodpornego wrzucić część kapusty kiszonej ,jeśli jest długa ,to poszatkować, jeśli jest za kwaśna to opłukać lekko pod bieżącą wodą. Doprawić według własnego gustu. Na kapustę układamy plastry karkówki przykrywamy pozostałą częścią kapusty. wlewamy 100 ml wody. Przykrywamy i wstawiamy na środkową część piekarnika .Pieczemy przez 1 godz. i 50 minut.
Polub mnie na facebook
Zapraszam do oglądania filmu ,krok po kroku oraz do subskrypcji mojego kanału
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz