sobota, 4 września 2021

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Smaczne ,wilgotne ciasto ucierane ze śliwkami to jedno z ulubionych moich i rodzinnych ciast. Jak tylko pojawiają się śliwki ,to zaraz przygotowuję to wyjątkowe ciasto pod kruszonką. Przygotowanie nie jest trudne ,więc każdy poradzi sobie z tym przepisem. Zapraszam na przepis.

Składniki

400 g mąki pszennej

250 g masła

250 g cukru pudru

4 jajka (L)

1 łyżeczka cukru waniliowego

15 g proszku do pieczenia

800 g śliwek

Kruszonka

200 g maki pszennej

100 g masła

100 g cukru



Przygotowanie
  • Masło o temperaturze pokojowej utrzeć dodając kolejno cukier puder, cukier waniliowy

 i żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy .Wszystko to dobrze zamieszać ,aż powstanie jednolita masa.

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni funkcja góra, dół. Formę o rozmiarach 24 na 40 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub położyć papier do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy ,położyć śliwki skórką do dołu.
  • Ze składników na kruszonkę zrobić kruszonkę i posypać na śliwki
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ,funkcja góra, dół .Wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 45 minut ostatnie 5 minut przykryć papierem do pieczenia.
Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze.


Ostudzone  ciasto pokroić i serwować.

Zapraszam Was na mojego Facebooka ,gdzie dodaję moje wszystkie przepisy.

Polub mnie na facebooku

Zapraszam do oglądania filmu krok po kroku jak zrobić przepis oraz do subskrybowania mojego kanału kuchni włoskiej i nie tylko.




1 komentarz:

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...