Smaczne ,wilgotne ciasto ucierane ze śliwkami to jedno z ulubionych moich i rodzinnych ciast. Jak tylko pojawiają się śliwki ,to zaraz przygotowuję to wyjątkowe ciasto pod kruszonką. Przygotowanie nie jest trudne ,więc każdy poradzi sobie z tym przepisem. Zapraszam na przepis.
Składniki
400 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka (L)
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
800 g śliwek
Kruszonka
200 g maki pszennej
100 g masła
100 g cukru
- Masło o temperaturze pokojowej utrzeć dodając kolejno cukier puder, cukier waniliowy
i żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy .Wszystko to dobrze zamieszać ,aż powstanie jednolita masa.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni funkcja góra, dół. Formę o rozmiarach 24 na 40 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub położyć papier do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy ,położyć śliwki skórką do dołu.
- Ze składników na kruszonkę zrobić kruszonkę i posypać na śliwki
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ,funkcja góra, dół .Wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 45 minut ostatnie 5 minut przykryć papierem do pieczenia.
Ostudzone ciasto pokroić i serwować.
Zapraszam Was na mojego Facebooka ,gdzie dodaję moje wszystkie przepisy.
Polub mnie na facebooku
Zapraszam do oglądania filmu krok po kroku jak zrobić przepis oraz do subskrybowania mojego kanału kuchni włoskiej i nie tylko.
Ślinka mi już leci😋😋😋
OdpowiedzUsuń