czwartek, 9 września 2021

Uwielbiam zapach pieczonych śliwek pod kruszonką, jest to bardzo szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy. Jesienią jak tylko pojawiają się różne owoce między innymi śliwki, zabieram się do robienia crumble, przenoszę się do Anglii. Kto był w Anglii wie, że jest to ulubiony deser Anglików. Przygotowanie jest ekspresowe. Zapraszam na przepis.


 Ekspresowy deser angielski crumble czyli śliwki pod chrupiącą kruszonka 

Składniki na 2 porcje

300 g śliwek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki soku z cytryny

na kruszonkę

15 g masła

15 g cukru

20 g mąki

Przygotowanie

Śliwki umyć, pokroić w małe cząstki, skropić cytryną, posypać mąka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ze składników na kruszonkę zrobić kruszonkę, posypać na śliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni ,funkcja góra, dół. Zapiekać przez 30 minut.




Zapraszam Was na mojego

Facebook

Zapraszam do oglądania filmu krok po kroku jak zrobić ten przepis oraz do subskrybowania mojego kanału.


Mangiare u Ewki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...