Najprostszy przepis na kajmak jest po prostu ugotowanie puszki mleka skondensowanego -słodzonego w wodzie. Proces ten wymaga czasu ,ale jest bardzo prosty. Masa kajmakowa jest błędna w smaku, możemy użyć jej do andrutów, ciastek, sernika czy mazurka. Musimy pamiętać ,że po ugotowaniu nigdy nie otwieramy gorącej puszki, gdyż pod ciśnieniem może WYSTRZELIĆ .Zapraszam na przepis.
Kajmak -prosty przepis
Składniki
1 op. puszki mleka zagęszczonego słodzonego.
Przygotowanie
Puszkę wkładamy do garnka i wlewamy wodę ponad stan puszki, musi być dużo wody. Garnek przykrywamy od momentu zagotowania ,gotujemy 2,5 godziny na średnim gazie, pilnujemy ,aby woda się nie wygotowała ,puszka musi być cały czas zakryta wodą. W razie potrzeby dolać wrzątek. Po ugotowaniu, ostrożnie wyciągamy sitkiem puszkę na deskę do krojenia. POZOSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO OSTUDZENIA. UWAGA-PUSZKĘ NIE OTWIERAMY !!!JAK ROBIMY TAKIE RZECZY W KUCHNI ,DZIECI MUSZĄ BYC DALEKO OD KUCHNI.
Zapraszam na mojego Facebooka, gdzie dodaję wszystkie moje przepisy.
Polub mnie na Facebooku
Zapraszam do oglądania filmu oraz do subskrybowania mojego kanału .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz