sobota, 18 września 2021

Najprostszy przepis na kajmak jest po prostu ugotowanie puszki mleka skondensowanego -słodzonego w wodzie. Proces ten wymaga czasu ,ale jest bardzo prosty. Masa kajmakowa jest błędna w smaku, możemy użyć jej do andrutów, ciastek, sernika czy mazurka. Musimy pamiętać ,że po ugotowaniu nigdy nie otwieramy gorącej puszki, gdyż pod ciśnieniem  może WYSTRZELIĆ .Zapraszam na przepis.



 Kajmak -prosty przepis

Składniki

1 op. puszki mleka zagęszczonego słodzonego.

Przygotowanie

Puszkę wkładamy do garnka i wlewamy wodę ponad stan puszki, musi być dużo wody. Garnek przykrywamy od momentu zagotowania ,gotujemy 2,5 godziny na średnim gazie, pilnujemy ,aby woda się nie wygotowała ,puszka musi być cały czas zakryta wodą. W razie potrzeby dolać wrzątek. Po ugotowaniu, ostrożnie wyciągamy sitkiem puszkę na deskę do krojenia. POZOSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO OSTUDZENIA. UWAGA-PUSZKĘ NIE OTWIERAMY !!!JAK ROBIMY TAKIE RZECZY W KUCHNI ,DZIECI MUSZĄ BYC DALEKO OD KUCHNI.

Zapraszam na mojego Facebooka, gdzie dodaję wszystkie moje przepisy.

Polub mnie na Facebooku

Zapraszam do oglądania filmu oraz do subskrybowania mojego kanału .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...