sobota, 4 grudnia 2021

Żeberka z kapustą kiszona ,idealny sposób na świąteczny obiad

 Pyszne i mięciutkie  żeberka duszone w kapuście kiszonej,które rozpuszczają nam się w ustach. Takie danie co roku gości na obiad w Boże Narodzenie.Nastole oczywiście krolują inne dania.Zapraszam was na przepis.

Składniki

1 kg zeberek

1 kg kszonej kapusty

4 surowe kiełbasy

100 ml wina białego wytrawnego

2 łyżki oleju do smażenia

2 łyżki przyprawy dożeberek lub wymieszać suszone zioła takie jak tymianek, kminek,majeranek, granulowany czosnek, sól i pieprz

10 g suszonych grzybów

3 śliwki suszone

3 ziela angielskiego

3 listki laurowe

1200 ml wody 

sól, pieprz czarny

Przygotowanie Grzyby namoczyć  w 300 ml letniej wodzie.Żeberka natrzeć przyprawami, odstawić do lodowki na 15 min.Na rozgrzany olej wrzucić żeberka oraz kiełbasę dodać liście laurowe ,podsmażyć z obu stron, wlać wino, pozostawić, az wino wyparuje,zamieszać.Następnie wlać grzyby wraz z wodą w której się moczyły.Dusimy co jakiś czas mieszając.Jeśli woda odparuje dolewamy trochę gorącej wody, co jakiś czas mieszamy. Żeberka dusimy okolo 45 min. muszą byc miekkie, nastepnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Kapuste odciaskamy z soku, ale nie płuczemy.Dodać 3 ziarna ziela angielskiego ,3 suszone sliwki, posolić ,popieprzyc do smaku, podlać gorąca wodą i dusić około godziny.Co jakis czas mieszamy,jeśli woda odparujedolać gorącej wody na tyle ,aby wszystko było takie luzne.Dusimy na średnium ogniu.



Zapraszam na film oraz do subskrybowania mojego kanału



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...