czwartek, 23 września 2021

Pyszne ,wilgotne i szybkie w wykonaniu takie muffinki możemy przygotować o każdej porze dnia. Wystarczy kilka składników wrzucić do jednej miski, zamieszać i gotowe. Jednym słowem przygotowanie potrwa kilka minut. Zapraszam na przepis.




 Muffinki z jabłkami i kruszonką

Składniki

250 g mąki 

120 g cukru

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

sok z 0.5 cytryny

2 jajka

180 ml jogurtu naturalnego

100 ml oleju rzepakowego 

1/4 jabłka

Kruszonka na połowę muffinek

2 łyżki mąki

1 łyżka masła

1 łyżka cukru 

Przygotowanie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski oprócz jabłka. Kolejność jest obojętna. Zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszamy zbyt długo ,gdyż ciasto potem mało pulchne. Ze składników na kruszonkę zrobić kruszonkę jeśli chcemy więcej ,to zwiększyć składniki. Foremki napełnić do 3/4 wysokości, na część położyć pokrojone w kostkę jabłko , układamy kilka kawałeczków jabłka. Na wierz posypać naszą kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni funkcja góra dół, na środkowej półce przez 30 minut ,ostatnie 5 minut przykryć muffinki papierem do pieczenia.

Pieczemy do suchego patyczka.

Zapraszam was do mojego Facebooka ,gdzie dodaje wszystkie moje filmy.

Polub mnie na Facebook  

Zapraszam do obejrzenia filmu ,oraz do subskrybowania mojego kanału.









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sałatka letnia do grilla

 Taką sałatkę możesz robić całe lato na każdą okazję. Jest pyszna i pasuje do każdego dania.Z kilku składników wyczarujesz ten pyszny dodate...