Pyszne ,wilgotne i szybkie w wykonaniu takie muffinki możemy przygotować o każdej porze dnia. Wystarczy kilka składników wrzucić do jednej miski, zamieszać i gotowe. Jednym słowem przygotowanie potrwa kilka minut. Zapraszam na przepis.
Muffinki z jabłkami i kruszonką
Składniki
250 g mąki
120 g cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 0.5 cytryny
2 jajka
180 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
1/4 jabłka
Kruszonka na połowę muffinek
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Przygotowanie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski oprócz jabłka. Kolejność jest obojętna. Zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszamy zbyt długo ,gdyż ciasto potem mało pulchne. Ze składników na kruszonkę zrobić kruszonkę jeśli chcemy więcej ,to zwiększyć składniki. Foremki napełnić do 3/4 wysokości, na część położyć pokrojone w kostkę jabłko , układamy kilka kawałeczków jabłka. Na wierz posypać naszą kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni funkcja góra dół, na środkowej półce przez 30 minut ,ostatnie 5 minut przykryć muffinki papierem do pieczenia.
Pieczemy do suchego patyczka.
Zapraszam was do mojego Facebooka ,gdzie dodaje wszystkie moje filmy.
Polub mnie na Facebook
Zapraszam do obejrzenia filmu ,oraz do subskrybowania mojego kanału.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz